Difusió » Entrevistes » Fitxa de la entrevista
27-04-2011

EN MIQUEL MANRESA HA POSAT EN CONREU ECOLÒGIC LA FINCA DE SON ALEGRE A SANTANYÍ

Mercat ecològic

Son Alegre va ser una vaqueria i anava en camí de ser una urbanització de gran impacte. Ara, gràcies a en Miquel Manresa, és un verger de cultius ecològics.

Des de quan dus Son Alegre?

Vaig comprar Son Alegre el 2002 a uns alemanys que hi volien fer una urbanització, amb 20 parcel•les, que no va anar bé. Abans hi havia hagut ametlers i després, els darrers 20 anys, una vaqueria i ovelles.

Quins cultius hi tens?

Hi volia sembrar arbres perquè una terra sense arbres és com una planta sense flors. Vaig sembrar vinya, garrovers i olivar. Volia que els arbres estassin bé i els vaig sembrar amb un marc de 8 x 8. M’agradaria fer un petit bosc d’arbres que facin que la finca es pugui mantenir: poder viure del que és nostre i dins el que és nostre.

Havies fet de pagès?

Vaig néixer a Calonge, en una família pagesa. Però des dels 16 anys m’he dedicat al turisme. Amb els anys veig que no sols són els doblers els que et donen qualitat de vida. La meva idea és que el dia que me’n vagi hagi col•laborat en deixar un espai positiu per la societat.

Quina casta de vinya has fet?

He sembrat 3 hectàrees de cabernet, merlot, sirah i petit verdot, de negres, i de blancs chardonnay i malvasia. La pròxima plantació serà de callet i varietats autòctones. Enguany hem començat a vinificar a Ca n’Armero.

Què més hi tens?

La finca té 51 hectàrees i encara hi podem sembrar més olivar i un poquet més de vinya. Tenim 60 ovelles i una dotzena de cabres mallorquines. Tot és ecològic. Sembram xeixa santanyinera i un poc d’ordi i llegum per fer d’adob natural.

Com és l’olivar i el teu oli?

Les oliveres són arbequines i he començat a fer oli. Enguany he començat a embotellar l’oli “Sileo” que ve de la frase llatina “sine sole sileo”, que és en el nostre rellotge de sol, i vol dir: “sense sol, estic en silenci”. Sense sol som morts.

T’ha estat fàcil treure aquest producte?

Du molta feina fer un oli. Amb 6 hectàrees férem 10.000 kg d’oliva i n’han sortit 1.100 litres. O feim rendiment o feim qualitat. L’oliva s’ha de collir en el seu moment òptim. Aquí és bastant calent, a mitjan octubre ja hi ha oliva bona per collir, però té molta d’aigua encara. Com més tard la culls més rendiment, però també més oxidació i més acidesa. Hem fet un oli baix d’acidesa, molt aromàtic i molt afruitat.

Has tengut problemes de plagues?

Mallorca és un dels llocs on és difícil fer olivar ecològic degut a la mosca. L’hem combatuda amb botelles amb fosfat biamònic. N’agafam moltes. Quan és verda l’embrutam amb caolí (argila) i la mosca té vessa. Llavors amb un producte natural l’esquitxam de nit i si ferim la mosca la matam, però l’endemà ja no hi ha cap efecte. Així defensam la producció, però du molta feina.

Com veus la funció de l’agricultura a Mallorca?

Mallorca és un jardí. A pesar de tot és un verger. Els hotelers ho haurien de veure, perquè tots anam dins el mateix vaixell. Si aquest jardí no hi fos no seria res igual. No estaria malament que una part dels recursos generats pel turisme es reinvertissin en el jardí. Si els productes poguessin arribar al consumidor final també molt de marge quedaria en part cap als productors. Els pagesos desapareixen perquè els pares han volgut que els fills facin altres coses. Ara tenim un camp buit, sense persones, i això ens demostra que qualque cosa falla i que l’hem de canviar.

Que hi podem fer per canviar això?

Passen 12 milions de persones i no som capaços de vendre’ls la nostra ametla. Amb l’ametla es podria fer molt i amb el garroví també. Ho tenim massa embullat, no ens hem encarregat de valorar el que tenim i allà on vivim. I estam envoltats d’un jardí. Si avui mateix poguéssim passejar amb un avionet i veure l’illa des de dalt ens meravellaríem. El turisme s’ha de combinar amb el món rural i els seus productes. És la solució per reactivar el camp.

Què en penses dels ajuts?

Compleixen una funció necessària davant la manca de rendibilitat de les finques, ja que incentiven els joves a mantenir-se, permetent-los tirar endavant, i el futur del camp és a les mans dels joves.

« Tornar
© 2009 Unió de pagesos • ContacteMapa webInici